למען אלה שלא יודעים – על פטור ממס הכנסה לנכים

מאת: עו”ד שירלי כהן אדיב      פורסם: 19/06/18

יש אנשים שלא מממשים את זכויותיהם הרפואיות והכלכליות, פשוט משום שאינם יודעים מה מגיע להם. אחת הזכאויות המשמעותיות היא פטור מתשלום מס הכנסה, שיכול להגיע גם להחזרים של מאות אלפי שקלים.

עובדים רבים שסובלים מבעיות רפואיות לעיתים אף קשות, אינם מודעים כלל לזכויותיהם. למעשה, כל אדם שסובל מבעיות רפואיות וממשיך לעבוד ולשלם מס הכנסה, לרבות פנסיונרים, יכול לפנות בתביעה למתן פטור ממס הכנסה, לפי סעיף 9(5) לפקודת מס הכנסה.

לעיתים, מעבר לפטור המלא ממס הכנסה, עובד שסובל מבעיות רפואיות זכאי אף להחזרים רטרואקטיביים בשווי של מאות אלפי שקלים. בנוסף, עובדים שסובלים מבעיות רפואיות זכאים להטבה בשיעור של 40% בארנונה, וכן להטבה בתשלום מס רכישה בעת רכישת דירה בשיעור של 0.5% בלבד משווי רכישת הדירה.

הזכאות בגין ההחזרים רטרואקטיבית נעה בין 3 עד 5 חמש שנים לאחור, תלוי אם מדובר בעובד שכיר או עצמאי, ובאם הוגשו דוחות למס הכנסה.

איך מקבלים פטור?

התביעה לפטור ממס הכנסה מוגשת לפקיד שומה באזור מגוריו של העובד, אך הוועדות הרפואיות מתקיימות בסניפי המוסד לביטוח לאומי, אשר בסופו של ההליך מסכם את התיק וקובע את דרגת נכותו של העובד.

על מנת לזכות בפטור המלא ממס הכנסה, יש להגיע לנכות קבועה משוקללת בשיעור של 89% לפחות. נכות כזו מורכבת מצירוף של נכויות שונות כגון בעיות נשימה, סכרת, מחלות לב, בעיות אורטופדיות ועוד, או נכות משוקללת בשיעור של 100% הנובעת מפגימה או מחלה אחת, כגון מחלת הסרטן, עיוורון ועוד.

מדובר בפטור הנובע מהכנסות ממה שנקרא “יגיעה אישית” כמו משכורת או הכנסה מעסק. לחלופין, ניתן לקבע לפטור גם כשמדובר בהכנסה שאינה מיגיעה אישית, כגון הכנסות הנובעות מהשכרת נכסים, ריביות ועוד.

מדי שנה מגדירה פקודת מס הכנסה את גובה תקרת הפטור מיגיעה אישית או לא מיגיעה אישית (שהוא נמוך באופן ניכר מהפטור הנובע מיגיעה אשית).

נכון לשנת 2018, עובד שנקבעו לו 90% נכות קבועה ומעלה יהיה זכאי לפטור מלא ממס הכנסה הנובע מיגיעה אישית, זאת עד לתקרה של 608,400 שקלים לאותה שנת מס.

כל פגימה או מחלה ממנה סובל עובד מזכה בשיעור נכות מסוים, מתוך ה-100% במצטבר. ככל שמדובר במספר רב יותר של פגימות או מחלות, כך יוזמן העובד למספר רב יותר של וועדות רפואיות.

כך למשל, אדם שסובל ממספר ליקויים או מחלות כגון סכרת, בעיות אורטופדיות ובעיות נשימה, יוזמן לוועדות בתחום כל פגימה/מחלה. במקרה כזה, בוועדה אחת ייבדק על ידי רופא פנימאי, בוועדה נוספת ייבדק על ידי מומחה בתחום האורתופדיה, וכן ועדה נוספת בה ייבדק על ידי מומחה בתחום ריאות או א.א.ג.

לגבי החישוב, נניח לשם הדוגמה שמחלת הסכרת מקנה נכות בשיעור 40%, כך שבחישוב מורידים את ה-40% מתוך ה-100% ומגיעים ל-60%, ואת הפגימה הבאה מחשיבים מתוך ה-60%.

יש לציין כי תביעה לפטור ממס הכנסה כרוכה בתשלום אגרה בסך של 562 שקלים,. במידה שיש צורך בהגשת כתב ערעור, גם הוא כרוך בתשלום אגרה בשיעור של 811 שקל.

כל תביעה – כשמה כן היא – צריכה להתבסס על זכות שעוגנה בחוק מסוים, בהתאם לפקודת מס הכנסה. תביעות לפטור ממס הכנסה ניתן להגיש על פי החוקים הבאים: חוק הנכים (תגמולים ושיקום), חוק נכי המלחמה בנאצים, חוק התגמולים לנפגעי איבה, חוק הביטוח הלאומי, וחוק שירותי הסעד (תעודת עיוור).

סיפורים שכדאי להכיר

באחד המקרים שטופלו במשרדנו, פנתה למשרד עובדת בנק, שלדאבון הלב חלתה בסרטן וכן סבלה מתופעות הלוואי הקשות הכרוכות במחלה. חרף ההתמודדות הקשה עם המחלה, היא המשיכה לעבוד בבנק ולהשתכר משכורת נאה, ממנה הופרשו כ-80,000 שקל מדי שנה לפקיד שומה.

העובדת שלקתה במחלת הסרטן כ-7 שנים לפני שהגיעה למשרדנו, לא הייתה מודעת כלל לזכויותיה השונות, ובהן לפטור ממס הכנסה. בסופו של דבר, היא הוכרה כנכה בשיעור של 100% וזכתה לפטור מלא ממס הכנסה, הן לשנת המס בה הוגשה התביעה והן כלפי העתיד לשנים הבאות. כמו כן, היא זכתה להחזרים רטרואקטיביים בשיעור של 352,000 שקל – סכום גבוה מאד, שמטבע הדברים עזר מאד לה ולבני משפחתה.

מאחר שמדובר בעניין משפטי המצריך בקיאות וניסיון, רצוי להצטייד בעו”ד שעוסק בתחום דיני הנזיקין. בהקשר זה חשוב לדעת שרק עורכי דין מורשים לייצג בוועדות רפואיות של המוסד לביטוח לאומי.

עורכת דין שירלי כהן אדיב עוסקת בדיני נזיקין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל

לכתבה

*אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו”ד, האמור לעיל אינו אלא תיאור כללי בלבד ולא מחייב של הנושאים. בכל מקרה ספציפי מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין.