רשלנות רפואית באורתופדיה: מה חשוב לדעת?

 

רשלנות רפואית באורתופדיה מתרחשת כאשר רופא אורתופד אינו פועל בהתאם לסטנדרטים המקובלים בתחום וכתוצאה מכך נגרם נזק למטופל. תחום האורתופדיה הוא תחום רחב מאוד וכולל תתי התמחויות מגוונים מכירורג ועד לרופא שיקומי כאשר טיפול לקוי, אבחון שגוי, או חוסר מעקב ראוי גורמים לנזק שעשוי להצדיק הגשת תביעות רשלנות רפואית.

בשל שיעור הפציעות הגבוה, נתמקד במאמר בגפיים עליונות, במסגרת האחריות של המטפל ועל הקשר בין זה לבין מחלות מקצוע.

הגפה העליונה כוללת ארבעה חלקים עיקריים ואלו הם הכתף, הזרוע, האמה וכף היד. הגפיים העליונות חשופות לפציעות רבות ומגוונות ומכאן החשיבות של הגורם המטפל בזיהוי הפגיעה ומתן טיפול מתאים ובזמן.

סוגי הפגיעות השכיחות וההשלכות הרפואיות:

  1. פציעות טראומה – מדובר בפציעות שלרוב מתרחשות באופן פתאומי כגון נפילות, תאונות דרכים וכד' וגורמות לשברים או לקרעים בגידים. פציעות טראומה פוגעות ברמה התפקודית של המטופל וכן גורמות להגבלה בטווחי התנועה. כאשר פגיעות אלו לא זוכות לאבחון מדויק, הן עשויות להחמיר ואף לגרום לנזקים המערבים את מערכת העצבים.
  2. מחלות דלקתיות – דלקת היא תגובה של מערכת החיסון כתוצאה מפגיעה ברקמות הגוף. הדלקת יכולה להיות אקוטית או כרונית. במצבים כרוניים יתפתחו כאבים כרוניים, חולשה בגפה והגבלה בטווחי תנועה. דלקת כרונית שהתפתחה כתוצאה משחיקה ועומס יתר במקום העבודה עשויה לגרום לתסמונת התעלה הקרפלית (CTS) או מרפק טניס וזו תהווה הצדקה להכרת נכות מעבודה.
  3. מחלות גנטיות וגידולים – מחלות המגבילות את היכולת התפקודית וגורמת לנזק מתמשך בגוף, המהווה נטל עליו. אבחון מוקדם משמעותו הצלת חיים וכל עיכוב באבחון עשוי לגרור תביעה לרשלנות רפואית.

 
סוגי הפגיעות השונות עשויים להתרחש בכל שלב בחיים ובכל חתך האוכלוסיות: ילדים חשופים לפגיעות טראומה בשל חוסר היכולת שלהם להפעיל שיקול דעת במצבי סיכון, מבוגרים חשופים לפתח מחלות דלקתיות עם השנים וכמובן שבשני חתכי האוכלוסייה ישנם סיכויים להיוולד עם מחלות גנטיות שונות או חלילה גידולים בכל שלב בחיים.

אוכלוסייה נוספת שפגיעות הטראומה נפוצות בה היא אוכלוסיית החיילים/ות במהלך השירות הצבאי.

בכל קטגוריה, שלב האבחון הוא קריטי להמשך טיפול מדויק. שלב האבחון מתחיל באנמנזה מפורטת, מעקב אצל המומחה הספציפי, הפנייה לבדיקת הדימות המתאימה למצב המטופל ושיקול דעת באופן הטיפול.

תביעות לרשלנות רפואית

 

דוגמאות שכיחות שטופלו במשרדנו בתביעות לרשלנות רפואית:

  • במהלך שירות צבאי, נפצע חייל בשירות קרבי בידו. החייל נבדק ע"י רופא היחידה ושוחרר למנוחה. החייל לא הופנה לצילום. לאחר מספר שבועות, עם החמרת הכאב, החייל הופנה למיון ונמצא כי החייל פיתח תסמונת הכאב האזורי (CRPS), הוגשה תביעה לרשלנות רפואית בצבא.

 
***כמה מילים על CRPS והחשיבות הקריטית בתזמון האבחנה- במצב הנורמלי כשאנו מקבלים מכה חזקה, מתרחשים בגוף שינויים מהירים כתוצאה מעליית מתח. מכה חזקה בגפה עליונה משחררת אותות חשמליים שעוברות דרך בסיס הצוואר שתפקידו לווסת את עוצמת הכאב וממנו עולות למוח שמפריש אדרופינים שתפקידם להקל על הכאב. כשמתפתחת תסמונת הכאב האזורי (כפי שאנו מכירים אותו בשמו CRPS), אותות הכאב נעצרות בבסיס הצוואר ושם מפרישות אדרנלין וזו הסיבה להחמרת התסמינים ולהחרפת הכאב באופן בלתי נסבל. ובהקשר לחייל שלנו – לו האבחנה הייתה קורית בזמן היה ניתן לכל הפחות לשמר את דרגת החומרה של המחלה.

  • אדם כבן 70 נפל בזמן אזעקה במדרגות בזמן שעשה דרכו למקלט שבקומת הכניסה לבניין. הוא בלם את הנפילה עם כף ידו. מדובר בנפילות שכיחות מאוד שבאופן אינסטינקטיבי – היד נשלחת קדימה לבלום את עוצמת המכה. הוא פנה למיון ביה"ח ונשלח לבצע CT שפורש תקין. הוא שוחרר לביתו עם המלצה לאופטלגין. בימים הבאים החלה החמרה ברמת הכאב, הוא ניגש למיון בשנית, הפעם נשלח לביצוע MRI שהדגים שבר בעצם הסירה (סקפויד). בשל האיחור באבחון הוא נותר עם פגיעה במפרק. התביעה לרשלנות התבססה על הפניה להדמיה שגויה ועל איחור באבחון שהותיר אצל המטופל נזק בלתי הפיך.
  • ילדה כבת 5 בגן עירייה, נפלה מנדנדה בחצר שטח הגן. היא נשלחה לצילום שאיבחן שבר בכתף וידה גובסה והושמה במתלה. הילדה הלינה על תחושת לחץ באזור הגבס וכאב שמקרין לכל הגפה. תלונותיה לא נבדקו כראוי ולילדה התפתחה תסמונת "התא הסגור" (תסמונת המובילה לירידה באספקת הדם לשרירים ולעצבים) שכתוצאה מכך הותירה שיתוק בגפה.

ההשלכות המשפטיות על עולם הרפואה:

"לא לעולם חוסן". ישנה חשיבות משפטית לבקרה רפואית:

  • לבדיקות ההדמיה יש חשיבות קריטית לאבחון מדויק וטיפול מהיר.
  • ישנה חשיבות מכרעת לשאלה מיהו הגורם המטפל. כפי שציינו אורתופדיה כללית מורכבת מתתי תחומים וראוי שכל בעיה רפואית תתברר אצל המומחה הספציפי לבעיה.
  • על הצוות הרפואי מוטלת חובת הזהירות ובהפרתה – חשוף הצוות המטפל לתביעה ברשלנות רפואית.

 
משרדנו עוסק בתביעות רשלנות רפואית. בטרם תוגש תביעה לרשלנות רפואית, אנו נבחן היטב את פני הדברים ונפנה לרופאים מומחים בתחומי הרפואה השונים על מנת לקבל תמונה בהירה על ההליך הרפואי. רק לאחר מכן תחל מלאכת מחשבת, יוצאת דופן ויצירתית להשיג את מקסימום הפיצויים המגיעים ללקוח.

עובדה ידועה היא זו שבתי החולים והמוסדות הרפואיים יעשו כל שניתן על מנת להצדיק את הטיפול הרפואי שניתן ולהימנע מפיצוי כספי. על כן, חשיבות עליונה היא לפנות לעורך דין מומלץ רשלנות רפואית בעל הבנה לשם הבטחת מיצוי זכויות ללקוח.